Wybierając piec konwencyjny istotny jest nie tylko wygląd, ale również to, jakie ma parametry. Trzeba będzie zastanowić się nad tym, co chcemy piec w piecu konwencyjnym i jaka jest nam potrzebna wydajność, a wtedy będziemy wiedzieć, na co konkretnie postawić.
Jakie przeznaczenie ma taki piec? Na pewno można będzie tam wypiekać bułki, chleb oraz wyrobu cukiernicze. W zależności od tego, jakie wybierzemy modele można tam zmieścić od pięciu do dziesięciu blach. Znaczenie ma również to czy to piec, w którym jest pieczony chleb,a inaczej bułki.
Do wyboru mamy zasilanie albo elektryczne albo gazowe, dlatego na spokojnie dobierzemy to, co jest nam potrzebne i do czego mamy dostęp. Trzeba wszystko bardzo dokładnie sprawdzić i będziemy wtedy wiedzieć, który model jest dla nas najlepszy z tych, które są dostępne.
Opis budowy pieca konwencyjnego
Konstrukcja wraz z obudową, komorą wypiekową, turbiną wyciągu pary i cyrkulacji powietrza wykonane są ze stali inox. To gwarantuje nam, że całość będzie niesamowicie wytrzymała i szanse na pojawienie się rdzy są znikome. To, dlatego trzeba się takim piecem zainteresować. Mamy również panel sterowania, który jest elektroniczny, a to pozwala na dokładniejsze ustawienie wszystkich parametrów, jakie nas interesują. Mamy zaparowanie oraz zrywanie pary automatyczne. Mamy cztery rubiny, które pozwalają na uzyskanie najlepszej cyrkulacji powietrza. W piecu znajdują się również grzałki oraz kable elektryczne, które są izolowane silikonem. Mamy podwójną szybkę o grubości ośmiu milimetrów i izolacje wykonane z wełny mineralnej. Można zamówić zawiasy i panel sterowania po prawej albo po lewej stronie. Wybierając takie nowoczesne piece konwekcyjne wiemy, że spełnią nasze wymagania. będą bardzo trwałe i wytrzymają długo, co oznacza, że będą nam się przez cały czas spłacały. Na tym na zależy bez względu na to czy mamy piekarnie czy cukiernie. Wystarczy zapoznać się ze specyfikacją urządzenia, a dobierzemy wszystko w taki sposób żeby spełniało wszystkie kryteria, jakie sobie ustaliliśmy.