Różne rodzaje mikserów i mieszałek do ciasta są niezbędnym wyposażeniem profesjonalnej piekarni.
Niezależnie od tego, czy jesteś właścicielem restauracji, piekarni, cukierni czy pizzerii, dobrej jakości mikser przyspieszy i ułatwi wyrabianie ciasta. Podczas zakupu nowego urządzenia miksującego należy wziąć nie tylko rodzaj wyrabianego ciasta, ale również efektywność energetyczną i wielkość wybranego mieszalnika.
Jaki rodzaj mieszalnika do ciast sprawdzi się w twojej piekarni
Jeśli kupujesz miesiarkę spiralną, zdecyduj się na taką z systemem podwójnego koła pasowego. Zmniejsza to obciążenie mechaniki miksera, dzięki czemu sprzęt działa dłużej. Pomaga to również zapewnić, że wszystkie składniki są w pełni i równomiernie połączone z ciastem. Kiedy zainwestujesz w mikser o wielu prędkościach, twoje ciasto będzie bardziej równomiernie wymieszane. Możesz zacząć powoli, z zamiarem zintegrowania składników. Jeśli prędkość jest większa, mieszałka będzie lepiej ugniatać i napowietrzać ciasto. Znajdź miesiarkę spiralną do ciasta z programowalnymi prędkościami i timerami.
Gdy dzieża miesiałki może poruszać się dwukierunkowo, uzyskujesz lepszą konsystencję ciasta, ułatwia to również czyszczenie maszyny. W mieszalnikach o dużej pojemności można produkować większe partie ciasta. Osłony misy są pomocne w zwiększeniu bezpieczeństwa pracowników, zapobiegając zaczepianiu się odzieży o nasadki miksera, zapobiegają również rozpryskom i pyleniu. Warto zwrócić również uwagę, czy mieszalnik posiada regulowane nóżki, aby zapewnić stabilizację podczas mieszania ciasta. Ważna jest również objętość misy, ponieważ zbyt małe urządzenie nie będzie spełniało twoich potrzeb w zakresie ilości wyrabianego ciasta.
Bez względu na wszystko, upewnij się, że kupujesz mikser komercyjny od renomowanego producenta i dostawcy. Miesiarki spiralne można znaleźć na stronie https://crispan.pl/miesiarki-spiralne/. Chcesz wiedzieć, że jeśli dojdzie do awarii, będziesz mieć pod ręką części zapasowe, aby szybko je naprawić. Mikser jest niezbędnym elementem pracy w kuchni, dlatego najważniejszą cechą jest jego niezawodność.