Przechowywanie warzyw i owoców przez długi czas w chłodni nie jest zadaniem łatwym, musimy bowiem bardzo dobrze dobrać wilgotność oraz temperaturę, jakie panują w danej chłodni.
Odpowiadają za to odpowiednie agregaty, konieczne jest także wykonanie odpowiedniej izolacji naszej hali. Należy pamiętać, że temperatura musi być oczywiście stała, musimy ją utrzymywać na poziomie odpowiednim dla każdego gatunku warzyw i owoców. Należy także zwrócić uwagę, że może ona zależy także od stopnia dojrzewania danego jabłka czy też pomidora. Warto wiedzieć, iż po zbiorach z czasem ceny plonów mogą rosnąć, dlatego też przechowywanie w chłodni posiada tutaj duży sens. Będziemy mogli przechowywać jabłka przykładowo przez kilka miesięcy, licząc na to, że z czasem ich ceny wzrosną. Warto pamiętać o tym, że niektóre odmiany jabłek mogą być przechowywane nawet do 12 miesięcy. Dzięki temu koniunktura może się odwrócić, możemy zarobić więcej. Jednak nie możemy dopuścić aby w tym czasie jabłka się zepsuły. Ważne jest także utrzymanie odpowiedniej wilgotności, musimy brać pod uwagę fakt, iż w zbyt niskiej wilgotności jabłka mogą tracić wodę, tracić swoje właściwości, mogą być także bardziej narażone na grzyby i różnego rodzaju bakterie, może się także pojawić pleśń.
Dlatego też podczas przechowywania powinniśmy zwracać uwagę także na sposób, w jaki są one ułożone na paletach czy też w pojemnikach, powinny być odpowiednio wentylowane.
W każdej chłodni oczywiście powinien być wymuszony obieg powietrza. Należy zachować odległość nie tylko pomiędzy poszczególnymi półkami, ale także pomiędzy paletami, na których ułożone są warzywa czy owoce. Dodatkowo musimy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od ścian, półki nie mogą stać zbyt blisko siebie, musimy pamiętać także o wymuszeniu obiegu powietrza, tak aby ciepłe powietrze nie unosiło się do góry, ale w całej chłodni, lub też w poszczególnych sekcji panowała ta sama temperatura. Z pewnością jest to bardzo dobry pomysł na przechowywanie jabłek przez zimę, często na wiosnę ceny rosną, dlatego też możemy zyskać wiele, nawet jeżeli weźmiemy pod uwagę koszty przechowywania i koszty utrzymania chłodni. Oczywiście kiedy chcemy przechowywać jabłka przez długi czas, powinniśmy pamiętać o tym, aby wybierać okazy zielone i niedojrzałe, dzięki temu będziemy mogli przechowywać je przez dłuższy czas. Należy pamiętać również o tym, że jabłka cały czas będą dojrzewały w spowolnionym tempie.