Olej sojowy jest uzyskiwany z soi i często ma ciemnożółty lub jasnozielony kolor. Standardowy olej roślinny zazwyczaj składa się z soi, kukurydzy, krokosza barwierskiego i olejów palmowych.
Pierwsze wzmianki o sadzeniu soi pochodzą ze wschodniej części Chin z XI wieku p.n.e. Pod koniec XIX wieku produkcja soi w Chinach wzrosła za granicą, ze względu na eksport do Japonii, gdzie była wykorzystywana jako nawóz. Obecnie spożycie soi wzrasta ze względu na jej bardzo dobre właściwości zdrowotne. Spożywanie soi i jej pochodnych może być związane ze zdrowiem człowieka, ponieważ zawiera ona składniki odżywcze, takie jak wysoka zawartość białka o odpowiedniej jakości odżywczej, znaczna ilość minerałów i błonnika, mało tłuszczów nasyconych i brak cholesterolu. Soja zawiera średnio 40% białka, 20% lipidów, 30% węglowodanów. Soja jest źródłem białka, nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Zdrowa żywność, zalecana przez ekspertów, powinna dostarczać organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ulubiona pożywką dla mózgu, ale organizm nie potrafi ich wyprodukować sam. Produktami, które obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe są oleje lniany, rzepakowy, sojowy, jaja oraz tłuste ryby morskie (np. sardynki czy tuńczyk).
Niedobór w organizmie nienasyconych tłuszczów powoduje problemy z pamięcią i koncentracją, ale także szybciej pojawiają się zmarszczki na skórze i mamy większą skłonność do depresji. Dietetycy szczególnie zalecają spożywanie tłustych ryb morskich ale powinny one być świeże oraz nie powinny być długo mrożone gdyż wtedy tracą sporo cennych kwasów tłuszczowych. Należy pamiętać, że w naszym pożywieniu kryją się tłuszcze, zarówno te dobre, jak i te złe, dlatego trzeba wiedzieć jakie produkty wybierać aby dostarczać jak najwięcej składników tych pożądanych i korzystnie wpływających na organizm. Z pewnością częścią zdrowej diety mogą być produkty pochodzące z soi, mogą one przykładowo zastępować produkty mleczne, dla osób które go nie przyswajają. Chyba największym powodzeniem cieszy się olej sojowy, który może zstąpić inne oleje, które wykorzystujemy na co dzień. Wiele osób decyduje się na olej ekologiczny z soi, rezygnując z innych olei uzyskiwanych z innych roślin.